Grillowany kofty

Kofta, to rodzaj kebabu w kuchni tureckiej.  Danie składa się z mielonej jagnięciny, baraniny, cielęciny, wołowiny lub mieszanki tych mięs zmieszanych z ziołami, często z pietruszką czy też miętą. Zwykle podaje się go z pilawem i sałatką. U mnie dziś w towarzystwie sałat, tortilli i tzatzyków. Niebo w gębie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 500 gramów jagnięciny
  • łyżka posiekanych świeżych ziół (u mnie pietruszka, mięta)
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu (nie mylić z kminkiem)
  • 3 łyżeczki przyprawy sumac
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • garść pistacji (drobno rozbić młotkiem)

Dodatkowo:

  • 4 tortille
  • mix sałat
  • parę listków mięty
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • jogurt naturalny lub np. sos tzatziki

Jagnięcinę mieszamy z ziołami, chili, kminem oraz przyprawą sumac. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy rozbite pistacje i dokładnie mieszamy. Formujemy kebaby wokół patyczków do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku na opcji grilla lub pół na pół. Ja zawsze piekę je około 15-20 minut w 170°C, a później przełączam jeszcze na chwilę na opcję grilla. 

Mix sałat łączymy z cebulą, oliwą oraz doprawiamy pieprzem.

Tortillę podpiekamy na suchej patelni grillowej po kilkanaście sekund z każdej strony. Teraz już pozostaje nam ułożyć na tortilli sałatę, miętę, kebabiki, kleks jogurtu bądź tzatzyków, zawinąć i rozkoszować się tym smakiem.

Grillowane kofty