Zapiekanka rybna, to jedno z moich ulubionych, tradycyjnych angielskich dań. Pierwszy raz miałam okazję spróbować fish pie jakieś 15 lat temu i po prostu zakochałam się w tym daniu. Zapiekankę robię zawsze w ten sam sposób tzn. z przepisu, który dostałam od pewnej angielskiej rodziny, a do tego zawsze „na oko”, dlatego przyznam szczerze, że trochę mi dziś było ciężko spisać dla was odpowiednie proporcje. W Anglii w każdym sklepie można dostać tzw. fish pie mix (mieszanka do rybnej zapiekanki), ale jeśli nie znajdziecie czegoś takiego u siebie, wystarczy po prostu kupić parę różnych rodzajów ryb, bez skóry oraz ości, a następnie pokroić je w bardzo dużą kostkę. Do mojej zapiekanki zawsze dodaję również ugotowane krewetki. Zapiekanka idealnie smakuje z mieszanką liści sałat, ale można również podać ją np. z ugotowanym, zielonym groszkiem.
Składniki (4 porcje):
Ryby (pierwsza warstwa):
- naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25 cm x 17 cm)
- 2 x 260g fish pie mix (dorsz, łosoś, wędzony plamiak)
- około 12 dużych, ugotowanych, obranych krewetek
- ½ szklanki mleka bez laktozy
- sól, pieprz
Sos beszamelowy z serem (druga warstwa):
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki mąki pszennej bądź tej ziemniaczanej (ja używam do tego dania ziemniaczanej)
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu oraz gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki sera żółtego (u mnie cheddar oraz red leicester)
Ziemniaki:
- 1200- 1300 gramów ziemniaków (obrać i pokroić w kostkę)
- szczypta soli morskiej
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa i pieprz
- mleko (używamy to samo, które wcześniej użyliśmy do zapieczenia ryb)
- 2 garści sera żółtego (u mnie cheddar oraz red leicester)
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, bardzo delikatnie solimy, pieprzymy świeżo mielonym pieprzem, a następnie zalewamy mlekiem. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy i odlewamy mleko do osobnego pojemnika. Posłuży nam ono do zrobienia puree. Przygotowujemy sos beszamelowo-serowy. W rondelku rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy mąkę. Gdy składniki są dobrze połączone, zalewamy ciepłym mlekiem i cały czas mieszamy na bardzo małym ogniu, do zgęstnienia. Wyłączamy z ognia i dodajemy starty ser, pieprz oraz gałkę. Mieszamy. Na pierwszej warstwie ryb układamy ugotowane krewetki, a następnie sos serowo-beszamelowy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy mleko pozostałe z ryb oraz masło, gałkę i pieprz. Ugniatamy na gładkie puree, a następnie delikatnie, za pomocą łyżki wykładamy na sos beszamelowy. Wyrównujemy widelcem. Górę posypujemy serem. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z liśćmi sałaty z sosem winegret, bądź zielonym, ugotowanym groszkiem.