Zapiekanki z pieczarkami, to taki pyszny domowy przepis, który większości osób kojarzy się z dzieciństwem lub też latami szkolnymi. Takie polskie fast food’y zawsze można było znaleźć na dworcu lub w budkach na ulicy, gdzie można było kupić wypasionego hamburgera z mnóstwem surówek lub długaśną zapiekankę z pieczarkami i serem. Ale od czasu, kiedy sama robię je w domu, smak dzieciństwa gości u mnie dość często.
Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka masła
- 1 cebula w kostkę
- 900 gramów pieczarek startych na tatce
- 150 gramów startego żółtego sera
- 1 duża bagietka
- sól i pieprz
- domowy ketchup
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy sól i pieprz, a następnie starte pieczarki. Smażymy do odparowania wody z pieczarek. Ewentualnie doprawiamy. Farsz nakładamy na bagietki, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Podajemy z domowym ketchupem. Przepis na mój ketchup znajdziecie na blogu w zakładce sosy. Smacznego.