Zapiekana fasola

W Grecji spożywa się dużą ilość serów krajowej produkcji. Feta to grecki ser, który eksportowany jest niemal na cały świat, a pomysłów na dania z jego użyciem jest nieskończenie wiele. Chyba najbardziej znana jest sałatka grecka, ale zapiekana fasola po grecku z dodatkiem fety na pewno również zrobi na was duże wrażenie. Zapraszam was na grecką, bezmięsną ucztę.  

Składniki (3 porcje):

  • 500 gramów fasoli Jaś
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 gałązka posiekanego selera
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser feta według uznania

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w zimnej, osolonej wodzie przez noc. Następnego dnia wylewamy wodę, wlewany nową i gotujemy przez 30 min. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, pomidory, cukier, sól, pieprz, listki laurowe, seler, marchewkę oraz pół szklanki białego wina. Gotujemy około 10-15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia dodajemy natkę. Całość posypujemy serem feta oraz dodatkowo natką pietruszki i skrapiamy odrobiną oliwy.

Zapiekana fasola