W Grecji spożywa się dużą ilość serów krajowej produkcji. Feta to grecki ser, który eksportowany jest niemal na cały świat, a pomysłów na dania z jego użyciem jest nieskończenie wiele. Chyba najbardziej znana jest sałatka grecka, ale zapiekana fasola po grecku z dodatkiem fety na pewno również zrobi na was duże wrażenie. Zapraszam was na grecką, bezmięsną ucztę.
Składniki (3 porcje):
- 500 gramów fasoli Jaś
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 gałązka posiekanego selera
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ser feta według uznania
Przygotowanie:
Fasolę moczymy w zimnej, osolonej wodzie przez noc. Następnego dnia wylewamy wodę, wlewany nową i gotujemy przez 30 min. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, pomidory, cukier, sól, pieprz, listki laurowe, seler, marchewkę oraz pół szklanki białego wina. Gotujemy około 10-15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia dodajemy natkę. Całość posypujemy serem feta oraz dodatkowo natką pietruszki i skrapiamy odrobiną oliwy.