Zupy to podstawa w mojej kuchni, a ta chińska zupa o smaku ostro-kwaśnym, to zdecydowany hit. Znika z talerzy w pięć sekund, a sekretnym składnikiem jest tu marynowany bambus w oleju chili. To on nadaje zupie oryginalnego azjatyckiego smaku. W zupie jest też mnóstwo warzyw, które nadają zupie gęstości oraz składników odżywczych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki (6 porcji):
- 2 łyżki oleju np. arachidowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek natki pietruszki
- 2 litry rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- szczypta pieprzu cayeen
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- sok z limonki lub cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera
- 1 papryka zielona
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 375 gramów bambusa w oleju chili
- 2 piersi z kurczaka
- 250 gramów ugotowanych krewetek
- sól, pieprz
- pęczek kolendry
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Po około minucie zalewamy gorącym rosołem i dodajemy koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy kolejne składniki tzn. posiekaną pietruszkę, pieprz cayenne, przyprawę 5 smaków i liść laurowy. Po chwili dodajemy posiekany szczypiorek i dymki, paprykę w dość dużą kostkę, selera również w kostkę oraz starty czosnek i sok z limonki. Na koniec dodajemy odsączony z oliwy bambus. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i jeśli wolimy ostrzejszy smak, większą ilością pieprzu cayenne lub przyprawą 5 smaków. Na koniec pozostało już tylko dodać pokrojonego w paseczki kurczaka, po 5 minutach krewetki. Gotujemy jeszcze minutę. Podajemy ze świeżą kolendrą.