Pho z kurczaka

Przepis na tego rodzaju pho jest bardzo prosty. Przypomina tak naprawdę nasz polski rosół. Aby zupa wyszła dobra najważniejsze jest bardzo dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa i przyprawy. Dodatek w postaci świeżych ziół na samym końcu sprawia, że o tej zupie po prostu nie da się zapomnieć. Wypróbujcie mój przepis.

Składniki (6 porcji):

  • 1 duży organiczny kurczak lub perliczka
  • sól 1 łyżka
  • 1 por
  • około 3 litry wody (tyle by przykryła kurczaka)
  • 1 cebula- obrana
  • 1/2 łyżki cukru palmowego
  • sos rybny

Następnie:

  • imbir 6 cm przekrojony na pół
  • 3 szalotki
  • pęczek kolendry – korzenie
  • garść nasion kolendry
  • 1 patyk cynamonu
  • 8 gwiazdek anyżowych
  • 4 goździki
  • 4 nasiona czarnego kardamonu


Do podania:

  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • kiełki fasoli
  • szczypiorek – posiekany
  • po 1 limonce na osobę
  • sos rybny
  • 3 czerwone chili
  • sawtooth (ngo gai)
  • tajska bazylia
  • czerwona cebula
  • nitki chili
  • makaron ryżowy (według uznania)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, solimy około 1 łyżkę stołową. Wkładamy pokrojonego w kawałki kurczaka. Co jakiś czas zbieramy burzyny. Do garnka wkładamy cebulę, por i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę, a następnie dodajemy kolejne składniki. Warzywa i przyprawy wraz ze skórką przypiekamy na ogniu lub suchej patelni na brązowy kolor z dwóch stron. Dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne dwie godziny. Rosół doprawiamy sosem rybnym.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy, kroimy szczypiorek na kawałki, cebulę w piórka. Tak jak lubimy. Przygotowujemy makaron ryżowy, wcześniej ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z zupy wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości.
Do miseczek wkładamy po łyżce makaronu, zalewamy rosołem, dodajemy kawałki kurczaka, przystrajamy świeżymi warzywami oraz doprawiamy rybnym sosem i limonką.

Phõ