W gorące dni takie jakie mieliśmy ostatnio w Anglii, to jedyne o czym myślę, to pyszny chłodnik z mnóstwem warzyw. Tym razem postawiłam na dodatek wędzonego łososia oraz kostek lodu. Wyszedł naprawdę pyszny, o czym możecie się przekonać, wypróbowują mój przepis.
Składniki (2 porcje):
- 1 kefir 500 ml
- 5 małych ogórków
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 100 gramów wędzonego łososia
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Pozbawione korzonków i liści rzodkiewki również myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Przygotowane warzywa dodajemy do kefiru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie tuż przed podaniem dodajemy kilka kostek lodu i łososia pokrojonego w kostkę. Chłodnik cudownie smakuje z młodymi ziemniaczkami w mundurkach.