Smaki meksykańskie należą do jednych z moich ulubionych, głównie dzięki swojej wyrazistości. Smak ostrej chili, orzeźwiającej limonki, wyraźnej kolendry czy kremowego awokado, nie dość, że bardzo dobrze ze sobą współgrają smakowo, to dodatkowo uzupełniają się nawzajem, tworząc idealne kompozycje. Moje ulubione meksykańskie danie to na pewno guacamole, w którym chili wraz z limonką idealnie podkręcają smak delikatnego awokado. Zróbcie ze mną kurczaka fajitas z guacamole.
Składniki (4 porcje):
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża czerwona cebula
- oliwa
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: wędzona papryka, kmin, sól, pieprz
- 2 limonki
- 4 tortille
Dodatkowo:
- guacamole (przepis na moje guacamole znajdziecie w zakładce sosy i pasty)
Przygotowanie:
Papryki kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka, a kurczaka w cienkie paseczki. Składniki wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami, oliwą oraz sokiem z limonki. Zostawiamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie smażymy na patelni aż kurczak będzie złotobrązowy. Na patelni grillowej podgrzewamy tortillę oraz nakładamy warzywa i kurczaka. Podajemy wraz z guacamole.