Indyk w jabłkach

Danie to jest dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych, ale równie pyszne. W dzieciństwie uwielbiałam tradycyjne kotlety mielone podawane z gruszką z kompotu, a to danie to taka zdrowsza inspiracja. Przekonajcie się sami.

Składniki (6 porcji):

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerstwa bułka
  • mały pęczek koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz
  • olej
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy jajka, posiekaną cebulę, starty czosnek, namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, posiekany koperek i listki tymianku. Dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na łyżce oleju podsmażamy uformowane zraziki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Dodajemy umyte, pokrojone i pozbawione gniazd jabłka. Doprawiamy łyżką sosu worcestershire. Na górze układamy 2 gałązki rozmarynu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do pieca na 180 ‘C na około 35 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną oraz tartymi buraczkami. Smacznego.

Indyk w jabłkach