Danie to jest dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych, ale równie pyszne. W dzieciństwie uwielbiałam tradycyjne kotlety mielone podawane z gruszką z kompotu, a to danie to taka zdrowsza inspiracja. Przekonajcie się sami.
Składniki (6 porcji):
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerstwa bułka
- mały pęczek koperku
- kilka gałązek tymianku
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
- olej
- szklanka bulionu z kurczaka
- 4 jabłka
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jajka, posiekaną cebulę, starty czosnek, namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, posiekany koperek i listki tymianku. Dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na łyżce oleju podsmażamy uformowane zraziki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Dodajemy umyte, pokrojone i pozbawione gniazd jabłka. Doprawiamy łyżką sosu worcestershire. Na górze układamy 2 gałązki rozmarynu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do pieca na 180 ‘C na około 35 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną oraz tartymi buraczkami. Smacznego.