Ciasto do tego dania zrobione jest z ziemniaków, dzięki czemu quiche ma delikatniejszą teksturę oraz mniej kalorii. Nadzienie z wędzonego pstrąga super komponuje się z ziemniakami, szparagami oraz serowo – jajeczną masą. Jeśli nie macie szparagów, możecie użyć np. papryki czy też cukinii. Jako dodatek do quiche, proponuję sałatkę ze świeżych warzyw z sosem winegret.
Składniki (4 porcje):
Ciasto:
- 450 gramów ziemniaków
- 20 gramów masła
- 6 łyżek mąki
Nadzienie:
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 125 gramów zielonych szparagów
- 150 gramów wędzonego pstrąga
- sól, pieprz
- Masa jajeczna:
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 50 gramów startego żółtego sera
- pieprz
Dodatkowo:
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie odparowujemy, ugniatamy, dodajemy masło oraz mąkę. Blachę do tarty posypujemy mąką, wykładamy ziemniaki jak ciasto. Przykrywamy papierem oraz posypujemy grochem ceramicznym, aby przycisnąć ciasto. Możemy użyć innego obciążenia, gdy nie mamy grochu. Pieczemy 20 min w temperaturze 200°C. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane szalotkę oraz czosnek oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone szparagi. Smażymy na bardzo małym ogniu aż szparagi będą prawie miękkie. Kiedy ciasto jest już gotowe, układamy na nim usmażone szparagi z cebulką i czosnkiem, a na to wędzoną rybę. Jajka dokładnie roztrzepujemy, dolewamy mleko oraz starty ser. Doprawiamy delikatnie pieprzem. Wylewamy na ciasto, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy do pieca na około 25-30 minut do temperatury 170-180°C. Smacznego.