Kuchnia wietnamska jest pełna smaków i kolorów. Przyciąga wyglądem świeżych warzyw, owoców oraz dobrze dobranych ziół. Na liście wietnamskich dań znajdują się długo gotowane zupy jak pho, ale też zajmujące chwilę sałatki czy warzywne ryżowe rollsy. Dania są bogate i różnorodne, ale też proste i zawierające tylko kilka składników. Uwielbiam przygotowywać je w domu i poznawać tajniki tej niezwykłej kuchni. Zapraszam do wypróbowania jednej z wielu wietnamskich sałatek.
Składniki (2 porcje):
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 szalotka
- 1 marchewka
- gałązka mięty
- mały pęczek kolendry
- garść fasolki edamame
- garść orzeszków ziemnych (rozbić młotkiem)
- garść prażonej cebulki
- sezam
Sos nuoc cham:
- 1/2 kubka gorącej wody
- 2 łyżki cukru palmowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1/4 kubka soku z limonki
- 1 starty ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili posiekanej w cieniutkie plasterki
Przygotowanie:
W małym słoiczku łączymy wodę i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sos rybny oraz sok z limonki, czosnek oraz chili. Sos powinien być słodko kwaśny z nutą sosu rybnego oraz ostrości. Sos odstawiamy do wystygnięcia.
W dużej misce umieszczamy posiekaną drobno kapustę, szalotkę w piórka oraz marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki oraz fasolkę edamame.
Na górze sałatki układamy drobno posiekaną miętę, kolendrę oraz orzechy, sezam i prażoną cebulkę. Całą sałatkę polewamy lekko dressingiem, ale tuż przed zjedzeniem. Sosu jest dość dużo, dlatego resztę można wykorzystać do innych dań wietnamskich, np. do warzywnych rollsów z papieru ryżowego.