Kolejna z zup na moim blogu nie powinna nikogo dziwić, bo jeśli śledzicie moje wpisy, to wiedzie, że zupy są moją miłością. A te inspirowane smakami azjatyckimi zupełnie skradły moje serce. Dziś zupa w smaku przypominająca bulion Pho, z tradycyjnymi dodatkami jak do Pho, ale zamiast mięsa i makaronu zdecydowałam się na pyszne pierożki.
Składniki (6-8 porcji):
Bulion:
- 2 korpusy z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- około 6 litrów wody
- szczypiorek- 3 gałązki
- 1/2 pora
- korzeń imbiru 5 cm
- 3 duże szalotki wraz z łupiną
- garść nasion kolendry
- 2 patyki cynamonu
- 4 gwiazdki anyżowe
- 6 nasion czarnego kardamonu
- 1/3 łyżki cukru palmowego
- sos rybny
- mała szczypta soli
Przepis na pierożki:
- 1 opakowanie ciasta do chińskich pierożków (300 gramów)
- jajko (opcjonalnie)
- 300 gramów mielonego indyka lub wieprzowiny
- 200 gramów mielonych ugotowanych krewetek
- 3 cebulki wraz ze szczypiorkiem (drobno posiekać)
- 1 łyżka pasty imbirowej bądź też startego świeżego imbiru
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 mała chili drobno posiekana
- 2 łyżki sosu tamari (można użyć sosu sojowego)
- 1 łyżka wina shaohsing
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu
Ekstra:
- sos sojowy bądź tamari
- czarny sezam
- świeży szczypiorek
- chili olej
- Do podania według uznania:
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- kiełki fasoli
- szczypiorek – posiekany wzdłuż
- po 1 limonce na osobę
- sos rybny do smaku
- 3 czerwone chili
- sawtooth (ngo gai) natka tajska o intensywnym cytrynowym smaku i zapachu
- tajska bazylia
Przygotowanie:
Bulion:
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka i korpusy. Po 20 minutach gotowania wylewamy wodę z burzynami, myjemy mięso i kości i nalewamy czystej wody. Na patelni podpiekamy szalotki, imbir, nasiona kardamonu, kolendry, gwiazdki anyżowe oraz cynamon. Dodajemy szczypiorek oraz pora. Dodajemy cukier palmowy i szczyptę soli. Nie za dużo, gdyż sos rybny jest bardzo słony.
Gotujemy minimum 8 godzin do 12. Po tym etapie przecedzamy zupę przez tkaninę.
Bulion doprawiamy sosem rybnym.
Pierożki:
Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrobić. Doprawić w razie potrzeby. Przygotować wodę lub też roztrzepane jajko. Nakładać po malej łyżeczce farszu na środek ciasta, boki posmarować wodą lub jajkiem. Formować pierożki. Gotować w dużym garnku przez 5 minut wrzucając do gotującej się wody. Wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierożków z tych proporcji wyjdzie dość dużo, dlatego resztę można użyć innego dnia, wykorzystać do zupy lub zamrozić.
Do podania:
Do miseczek wkładamy pierożki, zalewamy gorącym rosołem, przystrajamy świeżymi ziołami oraz rybnym sosem i limonką.