Zupa wonton

Kolejna z zup na moim blogu nie powinna nikogo dziwić, bo jeśli śledzicie moje wpisy, to wiedzie, że zupy są moją miłością. A te inspirowane smakami azjatyckimi zupełnie skradły moje serce. Dziś zupa w smaku przypominająca bulion Pho, z tradycyjnymi dodatkami jak do Pho, ale zamiast mięsa i makaronu zdecydowałam się na pyszne pierożki.

Składniki (6-8 porcji):

Bulion:

  • 2 korpusy z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • około 6 litrów wody
  • szczypiorek- 3 gałązki
  • 1/2 pora
  • korzeń imbiru 5 cm
  • 3 duże szalotki wraz z łupiną
  • garść nasion kolendry
  • 2 patyki cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżowe
  • 6 nasion czarnego kardamonu
  • 1/3 łyżki cukru palmowego
  • sos rybny
  • mała szczypta soli

Przepis na pierożki:

  • 1 opakowanie ciasta do chińskich pierożków (300 gramów)
  • jajko (opcjonalnie)
  • 300 gramów mielonego indyka lub wieprzowiny
  • 200 gramów mielonych ugotowanych krewetek
  • 3 cebulki wraz ze szczypiorkiem (drobno posiekać)
  • 1 łyżka pasty imbirowej bądź też startego świeżego imbiru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 mała chili drobno posiekana
  • 2 łyżki sosu tamari (można użyć sosu sojowego)
  • 1 łyżka wina shaohsing
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu

Ekstra:

  • sos sojowy bądź tamari
  • czarny sezam
  • świeży szczypiorek
  • chili olej
  • Do podania według uznania:
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • kiełki fasoli
  • szczypiorek – posiekany wzdłuż
  • po 1 limonce na osobę
  • sos rybny do smaku
  • 3 czerwone chili
  • sawtooth (ngo gai) natka tajska o intensywnym cytrynowym smaku i zapachu
  • tajska bazylia

Przygotowanie:

Bulion:

Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka i korpusy. Po 20 minutach gotowania wylewamy wodę z burzynami, myjemy mięso i kości i nalewamy czystej wody. Na patelni podpiekamy szalotki, imbir, nasiona kardamonu, kolendry, gwiazdki anyżowe oraz cynamon. Dodajemy szczypiorek oraz pora. Dodajemy cukier palmowy i szczyptę soli. Nie za dużo, gdyż sos rybny jest bardzo słony.

Gotujemy minimum 8 godzin do 12. Po tym etapie przecedzamy zupę przez tkaninę.

Bulion doprawiamy sosem rybnym.

Pierożki:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrobić. Doprawić w razie potrzeby. Przygotować wodę lub też roztrzepane jajko. Nakładać po malej łyżeczce farszu na środek ciasta, boki posmarować wodą lub jajkiem. Formować pierożki. Gotować w dużym garnku przez 5 minut wrzucając do gotującej się wody. Wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierożków z tych proporcji wyjdzie dość dużo, dlatego resztę można użyć innego dnia, wykorzystać do zupy lub zamrozić.

Do podania:

Do miseczek wkładamy pierożki, zalewamy gorącym rosołem, przystrajamy świeżymi ziołami oraz rybnym sosem i limonką.

Zupa wonton