Zapiekany ser camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moje idealne połączenie to zdecydowanie ser w towarzystwie owoców oraz orzechów. Lato to również okazja do użycia jeżyn z lasu, które smakują o niebo lepiej niż te kupne ze sklepu. A dodatek ziół powoduje, że danie dodatkowo pięknie pachnie. Nic dodać, nic ująć. Wystarczy 15 minut i pyszne danie wjeżdża na stół.
Składniki (2 porcje):
- 1 opakowanie sera camembert
- 2 garści jeżyn
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- kilka orzechów włoskich
- domowa konfitura (u mnie jabłko, czarna porzeczka)
Do podania:
- tosty
Przygotowanie:
Ser przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy jeżynami. Na górze sera układamy orzechy oraz zioła. Zapiekamy 15 minut w 180°C. Po upieczeniu dekorujemy łyżeczka konfitury. Podajemy z tostami.