Yorkshire pudding

Bardzo prosty do przygotowania pudding pochodzący z Wielkiej Brytanii, to upieczone ciasto podobne do naleśnikowego. Podawane jest z przeróżnymi dodatkami, od sosów, po burgery, czy też pieczenie. Przygotowania nie wymaga specjalnych zdolności, a efekt jest naprawdę nieziemski. Zazwyczaj przygotowuje się je w pojemnikach do muffinek, ja jednak zrobiłam większą wersję puddingu i podałam go w towarzystwie łososia.

Składniki (2 porcje):

  • 1 łyżeczka oliwy
  • gałązka tymianku (same listki)
  • 2 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 65 gramów mąki
  • 200 gramów wędzonego łososia
  • pęczek kopru włoskiego
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • chrupiąca sałatka (sałata lodowa, marchew, natka, bratki, oliwa, sól, pieprz, starty czosnek, kiełki słonecznika i rzodkiewki)
  • twarożek z dodatkiem szczypiorku oraz soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę, jajka oraz mleko wkładamy do robota i miksujemy na jednolitą masę.

W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy oliwę. Wylewamy masę jajeczną, przypiekamy przez kilkanaście sekund i przenosimy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy pudding na deskę, dekorujemy łososiem, koprem, cytryną i podajemy wraz z twarożkiem i chrupiącą sałatką.

Yorkshire pudding