Bardzo prosty do przygotowania pudding pochodzący z Wielkiej Brytanii, to upieczone ciasto podobne do naleśnikowego. Podawane jest z przeróżnymi dodatkami, od sosów, po burgery, czy też pieczenie. Przygotowania nie wymaga specjalnych zdolności, a efekt jest naprawdę nieziemski. Zazwyczaj przygotowuje się je w pojemnikach do muffinek, ja jednak zrobiłam większą wersję puddingu i podałam go w towarzystwie łososia.
Składniki (2 porcje):
- 1 łyżeczka oliwy
- gałązka tymianku (same listki)
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka
- 65 gramów mąki
- 200 gramów wędzonego łososia
- pęczek kopru włoskiego
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- chrupiąca sałatka (sałata lodowa, marchew, natka, bratki, oliwa, sól, pieprz, starty czosnek, kiełki słonecznika i rzodkiewki)
- twarożek z dodatkiem szczypiorku oraz soli i pieprzu
Przygotowanie:
Mąkę, jajka oraz mleko wkładamy do robota i miksujemy na jednolitą masę.
W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy oliwę. Wylewamy masę jajeczną, przypiekamy przez kilkanaście sekund i przenosimy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy pudding na deskę, dekorujemy łososiem, koprem, cytryną i podajemy wraz z twarożkiem i chrupiącą sałatką.