Już prawie koniec lata, dlatego w pełni wykorzystajmy jego dobrodziejstwa i cieszmy się potrawami sezonowymi. Pomidory należą zdecydowanie do moich faworytów podczas lata, bo są pyszne, zdrowe i mają nieskończoną listę dań, gdzie można ich użyć. W te najgorętsze dni polecam Wam przygotować chłodne i orzeźwiające gazpacho. Jest pełne witamin oraz dodaje energii, fajnie przy tym chłodząc.
Składniki (2 porcje):
- 3 pomidory malinowe
- 10 pomidorków koktajlowych żółtych
- 2 małe ogórki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta kolendry
Do przybrania:
- kilka pomidorów koktajlowych
- szczypiorek
- bazylia
- kolendra
- kwiatki (mniszek lekarski, stokrotki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki myjemy, obieramy i wrzucamy do blendera z kilkoma kostkami lodu. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku, a następnie wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi w kostkę pomidorkami i szczypiorkiem, oraz przystrajamy ziołami i kwiatkami. Dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z ulubionym pieczywem bądź jako samodzielny koktajl.