Proste, nieskomplikowane dania oraz takie, które można zrobić w parę minut, lubi chyba każdy. Kilka składników, chwila skupienia przy kuchni i obiad stoi na stole. A potem możemy iść na spacer czy też poczytać książkę w ogrodzie. Jeśli też tak myślicie, zapraszam do zrobienia tego dania.
Składni ( 4 porcje):
- 250 gramów mini filecików z piersi kurczaka
- 500 gramów kapusty pak choi
- olej arachidowy do smażenia
- extra szczypiorek do podania
- Marynata:
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego (rozdrobnić w młynku do kawy, bądź w moździerzu)
- 1 łyżeczka octu japońskiego (jeśli nie mamy, możemy zastąpić np. jabłkowym)
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- szczypta czarnego sezamu
- mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do szklanego pojemnika wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zamykamy i marynujemy w lodówce przez noc.
Następnego dnia myjemy i kroimy kapustę. Jeśli nasze kapusty są małe kroimy na pół, jeśli większe na 4 części.
Następnie rozgrzewamy wok. Wlewamy niewielką ilość oleju, a gdy jest już gorący wyjmujemy kurczaka z marynaty i wrzucamy na wok (zachowując sos). Smażymy kurczaka kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy na osobny talerz, a na wok dodajemy kapustę. Smażymy podlewając marynatą również kilka minut, jednak nie za długo. Kapusta musi być miękka, ale równocześnie jędrna.
Na koniec dodajemy kurczaka i pozostały sos. Podgrzewamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Posypujemy świeżym szczypiorkiem według uznania. Super smakuje jako samodzielne danie, bądź też z ryżem czy makaronem ryżowym.