Krem kalafiorowy

Zupy krem można robić na nieskończenie wiele sposobów. Są proste i bardzo zdrowe. A do tego smaczne i rozgrzewające. Ja uwielbiam by dodać do takiej zupy tzw. wisienkę na torcie w postaci nasion, grzanek, jajka czy innych pyszności. W tym przypadku możecie się tu rozkoszować smakiem rukwi wodnej, oliwy truflowej, wędzonego łososia oraz nasion słonecznika. Ale z tymi dodatkami możecie eksperymentować. Dawać takie, które lubicie i które są wam dostępne.

Składniki (4 porcje):

  • 2 litry bulionu domowego warzywnego bądź drobiowego 
  • 2 małe kalafiory 
  • sól oraz świeżo zmielona pieprz 
  • nasiona słonecznika według uznania 
  • wędzony łosoś według uznania  
  • rukiew wodna według uznania 
  • oliwa truflowa według uznania 

Przygotowanie:

Na gorący bulion wrzucamy umyty i pokrojony na różyczki kalafior. Gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy na talerze i dekorujemy dodatkami według uznania. Podajemy z tostami z ulubionego pieczywa.

Krem kalafiorowy