Tarka dhal

Kuchnia indyjska oraz pakistańska, bo to tam po raz pierwszy miałam okazję jeść to cudowne danie, należą do bardzo urozmaiconych, jeśli chodzi o dania warzywne. Warzywa są tam przygotowywane na mnóstwo sposobów, dlatego tak naprawdę można obejść się bez dodatku mięsa. Nic więc dziwnego, że w Indiach bardzo dużą cześć populacji stanowią osoby, które nie jedzą mięsa w ogóle. I wcale mnie to nie dziwi. Odwiedzając w Londynie moje ulubione miejsca, często zamawiam właśnie potrawy typowo wegetariańskie, bo bogactwo ich smaku zwala z nóg. Moje ulubione to na pewno; saag aloo (szpinak z dodatkiem ziemniaków), korma wegetariańska (mix warzyw w pysznym kremowym sosie) czy też chana alo (curry z ciecierzycy). Poniżej natomiast zapraszam was do wypróbowania mojej wersji na danie z soczewicy.

Składniki (2 porcje):

  • 1 duży kubek soczewicy masoor (masoor dal) lub innej soczewicy 
  • naszego wyboru 
  • 3 kubki wody 
  • sól do smaku  
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 biała cebula  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 1 cm świeżego imbiru 
  • 3 zielone papryczki chili  
  • 10 suszonych listków curry  
  • 2 świeże pomidory  
  • 1 cytryna  
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • Na koniec; 
  • 2 łyżki oleju  
  • 1 łyżka nasion kminu 
  • 2 łyżki przyprawy asafoetida 
  • 2 suszone papryczki chili 
  • świeża kolendra (pęczek) 
  • 1 cm świeżego imbiru

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie myjemy na sitku, przenosimy do garnka i zalewamy zimną wodą. Lekko solimy, przykrywamy garnek i gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka, praktycznie rozgotowana. Możemy ją zostawić w takiej konsystencji lub zblendować na krem lub pół na pół.  

Na oleju przesmażamy posiekaną cebulę, a gdy się lekko ubrązowi, dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir. Po 2 minutach dodajemy posiekane papryczki chili, listki curry, pomidory w kostkę oraz kurkumę i chili w proszku oraz sok z jednej cytryny. Całość łączymy z soczewicą.   

Na górę przygotowujemy: 

Na oleju przesmażamy nasiona kminu, dodajemy przyprawę asafoetida, chili suszone. Polewamy na górę dania. Na sam koniec przystrajamy kolendrą oraz świeżym imbirem pokrojonym w bardzo cienkie paseczki. Podajemy gorące z ryżem lub innymi indyjskimi daniami.  

Tarka dhal