W moim domu zupy to podstawa. Z całą pewnością należą do najważniejszych posiłków i nie wyobrażam sobie bez nich codziennej diety. Bardzo często przygotowuję domowy bulion, który potem służy jako podstawa do wielu zup, dzięki temu, przygotowanie zupy, to mniej niż 20 minut i zdrowy, pyszny obiad gotowy. Krem z zielonego groszku do takich należy. Cudownie smakuje z jajkiem w koszulce oraz kromką dobrego pieczywa np. z masłem.
Składniki (3 porcje):
- 500 ml domowego bulionu
- 3 szklanki groszku (świeży lub mrożony, jeśli mrożony musimy go rozmrozić i odcedzić z wody)
- 3 duże łyżki groszku, który zostawiamy na koniec
- sól, pieprz
- 3 jajka
- łyżka octu
Trzy szklanki groszku wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz blendujemy na krem. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet i delikatnie wbijamy
po jednym jajku osobno. Każde jajko gotujemy około 3 minuty, do ścięcia się białka. Do miseczek wlewamy gorący krem, układamy po łyżce groszku oraz na górze jajko w koszulce.