Już niedługo lato a wraz z nim grillowanie. Burgery z jagnięciny, to coś co na pewno zrobi wrażenie na niejednym gościu czy też domowniku. Jagnięcina to jedno z moich ulubionych pomysłów na grilla, czasem przygotowuję je w formie kebabów, wraz z sosem tzatziki a czasem, jak to zaraz wam pokażę, w formie burgerów z chlebkiem pita, serem feta i pysznym zielonym sosem.
Składniki (3 porcje):
- 500 gramów mielonej jagnięciny
- 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
- 2 zielone chili (bardzo drobno posiekane)
- 2 gałązki kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżeczki przyprawy sumak
- sól, pieprz
- 2 łyżki rozbitych na drobno pistacji
Sos zielony
- mały pęczek mięty
- mały pęczek kolendry
- sok z jednej cytryny
- szczypta kminu
- szczypta kolendry w proszku
- pół małej zielonej chili
Dodatkowo:
- razowe chlebki pita
- ser feta
- mieszanka liści sałat
Przygotowanie:
Jagnięcinę mieszamy z cebulą, chili, drobno posiekaną kolendrą, orzechami i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy bardzo dokładnie, tak aby połączyć wszystkie składniki. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zielony sos, łącząc wszystkie składniki (twarde gałązki wyrzucamy) i miksując w robocie kuchennym na gładki sos. Wstawiamy do lodówki, a następnie zaczynamy grillować burgery. Ustawiamy piecyk na funkcji grilla na 220°C. Burgery układamy na blasze do pieczenia z kratką. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Gotowe burgery wkładamy do chlebków pita, dodajemy sałatę, plasterki fety oraz zielony sos. Podajemy od razu.