Czym się charakteryzuje to zielone curry? W sklepach mamy już ogromny wybór tajskich past, ja jednak zawsze robię swoją od podstaw. Tym razem Was zaskoczę, bo do pasty dodałam hiszpańskie małe papryczki, które można w zasadzie potraktować jak zwykłą paprykę, do tego nie są ostre a w Hiszpanii podaje się je jako tapas smażone w oliwie. Zależało mi by mojej zielonej pasty było naprawdę dużo a curry bardzo zielone, ale sama pasta nie była zabójczo ostra. Aby nadać daniu ostrości dodałam trzy ostre zielone papryczki oraz jedną czerwoną na sam koniec. Jeśli zdecydujemy się na zrobienie naszej domowej pasty curry, możemy zrobić jej więcej i wykorzystać do innego rodzaju sosu.
Składniki (4 porcje):
Pasta:
- 8 zielonych papryczek padron (hiszpańskie papryczki)
- 3 małe ostre zielone papryczki (finger chillies)
- 2 szalotki
- 2 trawy cytrynowe (biała część- rozbić młotkiem)
- 1 łyżeczka pasty z korzenia galangal
- 10 łodyżek kolendry (liście zostawić na później)
- 1 łyżka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- sól oraz pieprz
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
Curry:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 pierś z kurczaka (możemy pominąć, jeśli chcemy wersję wegańską)
- 800 ml mleka kokosowego
- 4 listki limonki
- 3 zielone papryki
- 300 gramów groszku cukrowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- tamari do smaku
- sok z limonki do smaku
- 2 gałązki szczypiorku
- 2 czerwone chili
- czarny sezam
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty (oprócz trawy) czyli; papryczki, szalotki, kolendrę obrać, umyć i dokładnie posiekać. Ja nie wyrzucam nasionek chili, bo lubię ostry smak potrawy, jeśli jednak wolicie łagodniejszą wersję, nasionka należy wyrzucić. Przenieść składniki do małego robota kuchennego (do ziół) bądź też do moździerza. Dokładnie zmiksować lub rozetrzeć na kremową pastę, dodając zmielony kmin, sól i pieprz, pastę galangal oraz pastę krewetkową.
Olej kokosowy rozgrzać w żeliwnym garnku, a następnie dodać pastę. Smażyć parę minut. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Zalać mlekiem kokosowym. Dodać listki limonki oraz trawę cytrynową. Dusić 30 minut na małym ogniu. Na sam koniec dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki i groszek cukrowy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wszystko doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz tamari i cukrem palmowym. Curry podajemy z komosą ryżową bądź też ryżem, świeżą kolendrą, chili, czarnym sezamem oraz szczypiorkiem.