Jest to idealny przepis dla niespodziewanych gości, bo można by zapytać kto nie lubi szarlotki, gdy dzieci chcą zjeść coś słodkiego, bo tu możemy przemycić dużą ilość jabłek, a nie tylko ciasto z cukrem i masłem lub gdy sami mamy ochotę na coś dobrego do kawy. Szarlotkę robię dość często, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, ma dużo w sobie jabłek i jest po prostu pyszna. Jest to łatwy i szybki przepis w jednym. Jeśli lubicie jabłkowe wypieki, zachęcam do wypróbowania przepisu.  

Składniki (6 porcji):

  • 350 gramów mąki pszennej 
  • 50 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być sama pszenna, jeśli wolimy) 
  • 200 gramów masła z lodówki 
  • sól morska 
  • Nadzienie; 
  • 2 kg zielonych jabłek Granny Smith lub innych kwaskowych 
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku 
  • 100 gramów brązowego cukru  

Dodatki: 

  • cukier puder (ja robię z brązowego cukru) 
  • 1 żółtko 
  • masło do formy 
  • forma okrągła o średnicy 26 cm 
  • lody waniliowe (dla większych łasuchów) 

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wsypać mąki, cukier oraz małą szczyptę soli i starte na grubych oczkach zimne masło. Dodać około 3-4 łyżki zimnej wody i miksować do kompletnego połączenia się składników. Ciasto będzie zwarte jak kulka. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Wyjąc całość z robota kuchennego zagnieść w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 50 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy w robocie kuchennym na opcji tarki o grubych oczkach i całość smażymy wraz z odrobiną wody, cukrem i cynamonem aż powstanie jabłkowy mus. Zostawiamy chwilę do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy formę smarując masłem. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną cześć zostawiamy na górne paski a dwie pozostałe łączymy, rozwałkowujemy i układamy w formie lekko tworząc boki. Wykładamy mus jabłkowy na ciasto a z pozostałego ciasta kroimy piękne paski na kratkę, którą smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Po wyjęciu zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy wraz z cukrem pudrem i gałką pysznych lodów.  

Szarlotka