Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback, czyli cienko ponacinane, pieczone ziemniaki, to danie, które pasuje do wszystkiego. U mnie w domu podaję się je wraz z sosem tatarskim. Uwielbiam połączenie miękkich w środku ziemniaków i ich chrupiącej skórki wraz z zimnym, lekko ostrym sosem tatarskim. Ziemniaki wybieram dość małe, ale podłużne. Pięknie się prezentują, ale także liczba nacięć sprawia, że są dużo smaczniejsze i bardzo chrupiące. Jeśli lubicie takie ziemniaki lub nigdy nie jedliście zapraszam do wypróbowania mojej wersji.  

Składniki (2 porcje):

Ziemniaki: 

  • Około 8-10 małych, ale długich ziemniaków 
  • oliwa do pieczenia 
  • masło 
  • sól morska oraz świeżo mielony czarny pieprz 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, posiekana 

Dodatkowo na sos tatarski: 

  • 500 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 garstki ogóreczków konserwowych 
  • 2 garstki grzybków marynowanych naszego wyboru 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • sól himalajska oraz pieprz 
  • solone kapary 
  • dowolna sałata 

Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i wyszczotkować. Za pomocą długiego, ostrego noża ponacinać bardzo cienkie paski, pozostawiając podstawę. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i poukładać na niej wszystkie ziemniaki. Następnie wszystkie posolić, popieprzyć i polać delikatnie oliwą. Za pomocą dłoni, dokładnie smarować, aby całe były pokryte oliwą i przyprawami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wstawić ziemniaki na 30 minut, co jakiś czas sprawdzając czy nie wysychają, jeśli tak, można lekko posmarować pędzelkiem z oliwą. Również, jeśli widzimy, że temperatura w piecu jest zbyt wysoka obniżamy i na odwrót. Po tym czasie każdego ziemniaka smarujemy bardzo małą ilością masła, posypujemy rozmarynem i delikatnie solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 25 minut.   

W międzyczasie przygotowujemy sos tatarski.  

Do robota kuchennego wkładamy cebulę, grzybki oraz ogórki. Pulsującym ruchem robota rozdrabniamy składniki na małą kosteczkę. Wykładamy do miski i łączymy z jogurtem naturalnym. Delikatnie mieszamy i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut. I gotowe. Przed podaniem dekorujemy solonymi kaparami. Całe danie podajemy wraz z ulubionymi liśćmi sałaty.   

Ziemniaki hasselback