Tarta cebulowa, czyli jedno z prostszych dań jakie robię, a do tego bardzo smacznych i efektownych. Potrzebujemy do niego tylko jednego naczynia, tzn. żeliwnej patelni, ponieważ cały proces odbywa się właśnie na patelni. Fajny pomysł na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Składniki (2-3 porcje):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 320 gramów
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku (starty)
- 1 łyżka tymianku wraz z paroma igiełkami rozmarynu (drobno posiekać i zostawić troszkę na sam koniec do posypania po wyjęciu)
- 3 średnie czerwone cebule obrane i pokrojone w 1,5cm krążki
- 50 ml białego wina
- 2 duże garście startego sera gruyère
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy zioła oraz starty czosnek, chwilę mieszamy i układamy ciasno cebulę. Po około 2 minutach całość zalewamy winem, a po następnej minucie zasypujemy serem. Całość przykrywamy ciastem francuskim, odcinając wystające boki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i odwracamy tarte przekładając na talerz. Skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy odrobina ziół.