Tom Kha Gai

Tom Kha Gai, to tradycyjna zupa tajska z kurczakiem na mleku kokosowym o cudownym aromatycznym smaku. A w zasadzie to czterech smakach, które idealnie ze sobą współgrają. Ostre papryczki chili, słodkie mleko, słony sos rybny oraz kwaśny smak limonki to typowe smaki Tajlandii. A do tego cudowne zioła. Ta zupa przenosi mnie dosłownie do Tajlandii. Jeśli i wy macie ochotę na podróż w tamte strony, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki (4 porcje):

  • 300 ml dobrego rosołu z kurczaka 
  • 3 puszki mleka kokosowego 
  • 3 trawy cytrynowe 
  • 1 łyżeczka pasty galangal lub 3 cm korzenia galangal
  • 6 listków limonki 
  • 4 łyżki pasty z tamaryndowca 
  • 5 czerwonych papryczek chili 
  • sos rybny do smaku 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 brokuł podzielony na różyczki 
  • 200 gramów groszku cukrowego
  • 200 gramów małych pieczarek  
  • 2-3 limonki 
  • świeża kolendra oraz tajska bazylia 

Przygotowanie:

W garnku łączymy rosół wraz z mlekiem kokosowym. Dodajemy trawę cytrynową (rozbić młotkiem, aby wydobyć aromat) oraz galangal. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy liście limonki, pastę z tamaryndowca i posiekane 3 chili. Doprawiamy sosem rybnym do smaku. Teraz wkładamy posiekanego w paski kurczaka. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec, na około 2 minuty przed zdjęciem z ognia dodajemy warzywa (tutaj można dodać co nam w duszy gra tak naprawdę). Nalewamy zupę do miseczek i dekorujemy świeżą tajską bazylią, chili, kolendrą oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Tom Kha Gai