Tom Kha Gai, to tradycyjna zupa tajska z kurczakiem na mleku kokosowym o cudownym aromatycznym smaku. A w zasadzie to czterech smakach, które idealnie ze sobą współgrają. Ostre papryczki chili, słodkie mleko, słony sos rybny oraz kwaśny smak limonki to typowe smaki Tajlandii. A do tego cudowne zioła. Ta zupa przenosi mnie dosłownie do Tajlandii. Jeśli i wy macie ochotę na podróż w tamte strony, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki (4 porcje):
- 300 ml dobrego rosołu z kurczaka
- 3 puszki mleka kokosowego
- 3 trawy cytrynowe
- 1 łyżeczka pasty galangal lub 3 cm korzenia galangal
- 6 listków limonki
- 4 łyżki pasty z tamaryndowca
- 5 czerwonych papryczek chili
- sos rybny do smaku
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 200 gramów groszku cukrowego
- 200 gramów małych pieczarek
- 2-3 limonki
- świeża kolendra oraz tajska bazylia
Przygotowanie:
W garnku łączymy rosół wraz z mlekiem kokosowym. Dodajemy trawę cytrynową (rozbić młotkiem, aby wydobyć aromat) oraz galangal. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy liście limonki, pastę z tamaryndowca i posiekane 3 chili. Doprawiamy sosem rybnym do smaku. Teraz wkładamy posiekanego w paski kurczaka. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec, na około 2 minuty przed zdjęciem z ognia dodajemy warzywa (tutaj można dodać co nam w duszy gra tak naprawdę). Nalewamy zupę do miseczek i dekorujemy świeżą tajską bazylią, chili, kolendrą oraz skrapiamy sokiem z limonki.