Pyszne owocowe ciasto, która nie potrzebuje żadnego wysiłku, a efekt jest przepyszny. Przekonacie się sami.
Do tego deseru możemy wykorzystać sezonowe owoce, ale w ten sposób można zrobić również wytrawne danie, dodając np. warzywa czy też grzyby. Francuskie z malinami idealnie smakuje z gałką ulubionych lodów. Taki deser można zrobić nawet na wypadek niespodziewanych gości, gdyż całe przygotowanie, wraz z pieczeniem, to zaledwie 30 minut pracy.
Składniki (4-5 porcji)
- 345 gramów gotowego ciasta francuskiego
- 250 gramów malin
- 1,5 łyżki płatków migdałowych
- 1 żółtko
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Piec rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na rozwałkowanym cieście, na papierze do pieczenia, układamy maliny. Posypujemy migdałami i posypujemy brązowym cukrem. Zawijamy ciasto do środka. Boki ciasta smarujemy żółtkiem. Całość posypujemy cukrem. Ciasto wkładamy do pieca na 20 minut. Gotowy deser powinien mieć piękny, zloty kolor. Po wyjęciu czekamy około 5 min i posypujemy cukrem pudrem.