Sałatki to idealny pomysł na lekki obiad czy też kolację. Są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy robić je jak najczęściej. Lato to idealna ku temu okazja, gdyż mamy dostęp do owoców i warzyw sezonowych. Sałatka Cezar to dobry pomysł na wykorzystanie sałaty rzymskiej, którą bardzo często dodaję do sałatek, ale też na kanapki. Jest pyszna i chrupiąca, czy to z sosem vinegret, czy np. z pysznym sosem do sałatki Cezar.
Do tego dania dodałam pierś z wcześniej upieczonego kurczaka. Jeśli jednak nie planujemy piec kurczaka, możemy upiec samą pierś wraz z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą do pieczenia, przez około 30 minut w piecu nagrzanym do 170°C.
Składniki (1 porcja):
- 1 upieczona pierś z kurczaka (bez skóry)
- 1 sałata rzymska (młode listki)
- 2 kawałki chleba tostowego naszego wyboru
- 4 długie paski parmezanu (ukroić za pomocą obieraczki do warzyw)
- czarny pieprz świeżo mielony
Sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżka startego parmezanu
- 3 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku (starty)
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie blendujemy do idealnego połączenia się składników.
Na dużym talerzu rozkładamy umyte liście sałaty a na niej pokrojoną pierś kurczaka. Chleb wkładamy do tostera i pieczemy na rumiano. Jeśli nie mamy tostera możemy wykorzystać suchą patelnię. Po wyciągnięciu chleba z tostera, kroimy go na drobne kawałki i posypujemy sałatkę. Na górze układamy parmezan w paskach, delikatnie pieprzymy i od razu podajemy.