Świeży tuńczyk to idealne rozwiązanie dla osób dbających o swoją dietę. Ryba ta dostarcza bowiem wielu składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, czy też D, E, a także biotynę, selen czy też kwasy tłuszczowe omega-3.
Tuńczyk idealnie smakuje na surowo, ale również jako stek.
Przygotowanie ryby na patelni grillowej to zaledwie parę minut pracy, a efekt jest zniewalający. Grillując steki należy pamiętać, aby nie trzymać ich na patelni zbyt długo, idealnie przygotowany stek to taki, który ma lekko różowy środek.
Składniki (2 porcje):
- 2 steki z tuńczyka o grubości około 2cm
- 1/2 cytryny-sok
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sos miętowy;
- pęczek mięty (tylko listki)
- sok z 1/2 cytryny do smaku
- 1 starty ząbek czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia około 100 ml
- sól, świeżo mielony pieprz
- Dodatki;
- groszek na parze (według uznania)
- młode ziemniaki (według uznania)
Przygotowanie:
Tuńczyka marynujemy w soku z cytryny oraz pieprzu i oliwie z oliwek przez około godzinę.
W tym czasie robimy sos miętowy. Miksujemy miętę, wraz z sokiem z cytryny, na koniec dodajemy oliwę oraz starty ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku. Tutaj trzeba zdać się na swoją intuicję i dopasować smak sosu pod siebie dodając składniki i próbując sos. Jeśli lubimy więcej cytryny bądź czosnku, dodajemy. W między czasie gotujemy młode ziemniaczki (nie obieramy ich) oraz groszek na parze. Na koniec grillujemy steki na bardzo rozgrzanej patelni grillowej po około 1 minucie z każdej strony, nie ruszając stekami. Przewracamy delikatnie za pomocą płaskiej, metalowej łopatki. Rybę podajemy od razu, polewając sosem miętowym, wraz z ziemniakami i zielonym groszkiem.