Tarta truskawkowa

Jak dobrze, że przyszło już lato a wraz z nim truskawki. No bo kto ich nie lubi. Najlepsze przecież to te sezonowe, które dojrzewają w promieniach słońca, a jeśli mamy szczęście i rosną w naszym ogrodzie, to możemy się cieszyć w pełni ich smakiem oraz wieloma dobrodziejstwami. Truskawki bowiem mają właściwości przeciwutleniające a także odmładzające. Bardzo dobrze wpływają na wygląd naszej cery. Do tego stymulują krążenie krwi w organizmie, co przyspiesza nasz metabolizm, w efekcie przyspieszając spalanie tłuszczu. A przed wami pyszny deser z truskawkami. Idealny na gorące popołudnie i nie tylko.

Składniki (4-6 porcji):

Ciasto: 

  • 250 gramów mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 
  • 50 gramów mielonych migdałów 
  • szczypta soli 
  • 50 gramów masła 
  • parę kropel waniliowego ekstraktu 
  • jajko 
  • 3 łyżki zimnej wody 

Nadzienie: 

  • 500 gramów mascarpone 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • truskawki (według uznania) 
  • granola (według uznania) 

Przygotowanie:

Składniki ciasta wrzucić do robota kuchennego i miksować do połączenia się składników. Wyjąć na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugnieść kulkę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na 20 minut. Po tym czasie nagrzać piec do 170°C. Blachę do tarty (20 cm średnica) wyłożyć rozwałkowanym ciastem, tworząc wyższe boki. Włożyć tartę do lodówki na następne 20 minut. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i nasypać do środka ceramicznego grochu do pieczenia lub przycisnąć np. talerzykiem. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć papier i groch i piec następne 5 minut. Wyjąć z pieca do zupełnego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  

Na zimne już ciasto (to bardzo ważne, inaczej mascarpone się rozpuści) wyłożyć wymieszane łyżką mascarpone wraz z syropem klonowym. Po środku ułożyć pokrojone na pół truskawki i posypać delikatnie ulubioną granolą. Dodatkowo możemy skropić truskawki syropem klonowym.

Tarta truskawkowa