Boczniaki z sosem tatarskim

Już kilka razy robiłam boczniaki w panierce panko i na pewno jest to jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich. Boczniaki wręcz idealnie zastępują mięso, a panierka panko, ponieważ bardzo mało wchłania tłuszczu sprawia, że to danie jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.  Do tego polecam sos tatarski, który idealnie komponuje się z tą potrawą. Jest to fajne danie na obiad, ale super sprawdzi się również na przyjęciu z bliskimi jako przekąska.

Składniki (2 porcje):

  • boczniaki 500 gramów 
  • sól, pieprz 
  • mąka 
  • panierka panko 
  • 2 jajka  
  • olej do smażenia 
  • kapary (opcjonalnie) 

Sos tatarski: 

  • 500 ml jogurtu naturalnego 
  • 3 garstki małych ogórków konserwowych 
  • 2 garstki grzybków marynowanych naszego wyboru 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • sól, pieprz 
  • natka 

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wkładamy cebulę, grzybki oraz ogórki. Pulsującym ruchem robota rozdrabniamy składniki na małą kosteczkę. Wykładamy do miski i łączymy z jogurtem naturalnym. Delikatnie mieszamy i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Posypujemy natką. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut. Oczyszczone boczniaki delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i panierce panko. Smażymy na zloty kolor z obu stron. Gorące boczniaki możemy posypać dodatkowo kaparami.

Boczniaki z sosem tatarskim