Już kilka razy robiłam boczniaki w panierce panko i na pewno jest to jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich. Boczniaki wręcz idealnie zastępują mięso, a panierka panko, ponieważ bardzo mało wchłania tłuszczu sprawia, że to danie jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do tego polecam sos tatarski, który idealnie komponuje się z tą potrawą. Jest to fajne danie na obiad, ale super sprawdzi się również na przyjęciu z bliskimi jako przekąska.
Składniki (2 porcje):
- boczniaki 500 gramów
- sól, pieprz
- mąka
- panierka panko
- 2 jajka
- olej do smażenia
- kapary (opcjonalnie)
Sos tatarski:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 garstki małych ogórków konserwowych
- 2 garstki grzybków marynowanych naszego wyboru
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
- natka
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wkładamy cebulę, grzybki oraz ogórki. Pulsującym ruchem robota rozdrabniamy składniki na małą kosteczkę. Wykładamy do miski i łączymy z jogurtem naturalnym. Delikatnie mieszamy i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Posypujemy natką. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut. Oczyszczone boczniaki delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i panierce panko. Smażymy na zloty kolor z obu stron. Gorące boczniaki możemy posypać dodatkowo kaparami.