Lekkie, ale też sycące danie, czyli zapiekana masa jajeczna pochodząca z Włoch. Danie bardzo przypomina omlet, jednak różnica między tymi dwoma daniami jest taka, że frittatę zapieka się w piekarniku. Przepisów na frittatę jest bardzo dużo, dlatego polecam wam również poeksperymentować ze składnikami jakie znajdziecie w lodówce.
A przed wami przepis na moją pyszną frittatę z zapiekanymi szparagami z parmezanem oraz koktajlowymi pomidorkami. Idealna propozycja na wspólne weekendowe śniadanko dla czterech osób.
Składniki (4 porcje):
- 6 dużych szparagów
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 8 jajek
- łyżeczka masła
- 4 kolorowe pomidorki
Przygotowanie:
Szparagi doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i parmezanem. Pieczemy w temperaturze 170°C około 10-15 minut (w zależności od wielkości szparagów). Jaja dokładnie roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szparagi są już dobre, wyjmujemy z piekarnika i kroimy na pół. Jajka wylewamy na rozgrzane masło w żaroodpornym garnku, następnie układamy szparagi oraz pomidory. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut i zapiekamy. Pychotka!