Frittata ze szparagami

Lekkie, ale też sycące danie, czyli zapiekana masa jajeczna pochodząca z Włoch. Danie bardzo przypomina omlet, jednak różnica między tymi dwoma daniami jest taka, że frittatę zapieka się w piekarniku. Przepisów na frittatę jest bardzo dużo, dlatego polecam wam również poeksperymentować ze składnikami jakie znajdziecie w lodówce.  

A przed wami przepis na moją pyszną frittatę z zapiekanymi szparagami z parmezanem oraz koktajlowymi pomidorkami. Idealna propozycja na wspólne weekendowe śniadanko dla czterech osób.

Składniki (4 porcje):

  • 6 dużych szparagów 
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • 8 jajek 
  • łyżeczka masła 
  • 4 kolorowe pomidorki 

Przygotowanie:

Szparagi doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i parmezanem. Pieczemy w temperaturze 170°C około 10-15 minut (w zależności od wielkości szparagów). Jaja dokładnie roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szparagi są już dobre, wyjmujemy z piekarnika i kroimy na pół. Jajka wylewamy na rozgrzane masło w żaroodpornym garnku, następnie układamy szparagi oraz pomidory. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut i zapiekamy. Pychotka!

Frittata ze szparagami