Cynamonowe rollsy

Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca to przyprawa, której właściwości docenia się w kuchni, ale także w kosmetyce czy lecznictwie, a jej zapach może naprawdę w sobie rozkochać. Jest tak intensywny i piękny, że jeśli poczujecie w kawiarni zapach pysznych cynamonowych rollsów, na pewno zapragniecie swoją wersję zrobić w domu, tak jak zrobiłam to ja. Oczywiście jeśli macie ochotę, warto ciasto francuskie zrobić samemu. Ja natomiast przyznam się bez bicia, że wybrałam wersję łatwiejszą i kupiłam gotowe ciasto. Dzięki temu te rollsy powstały w 15 minut.

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 

Pasta cynamonowa:

  • 2 łyżki cynamonu w proszku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka miodu lub cukru

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy na czystej powierzchni, oprószonej mąka. Składniki pasty dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na powierzchni ciasta. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy kawałki o wymiarze około 3-4 cm. Układamy na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 12-15 min w temperaturze 200°C.   

Uwagi: Ciasto możemy również posmarować przed pieczeniem żółtkiem i posypać delikatnie cukrem bądź np. migdałami.  

Po upieczeniu, jeśli lubimy możemy polać przygotowanym lukrem. 

Cynamonowe rollsy