Makarony są znakiem firmowym Włoch i jej mieszkańców. Mąka, woda, żółtko, trochę oliwy i gotowe. Niby tylko parę składników, ale ta kombinacja daje taki efekt, że włoska kuchnia jest znana na całym świecie. Podobno znanych jest aż 300 rodzajów makaronów, a każdy z nich ma swoisty kształt oraz inny sos jest do niego przeznaczony. Innym składnikiem kojarzącym się z włoskimi makaronami są pomidory. Sos pomidorowy jest jednym z najchętniej podawanych dodatków do ugotowanego makaronu. Niby wszystko wydaje się proste, ale dlaczego choć ten sam makaron spaghetti z sosem bolońskim, u każdego wychodzi inaczej? Sekretem są tu najwyższej jakości składniki, cierpliwość i serce oddawane w przygotowanie potrawy.
Składniki (2-3 porcje):
- 1 łyżka oliwy
- 8 plasterków boczku (pancetta)-posiekać
- 1 gałązka rozmarynu (same listki)-posiekać
- 1 duża cebula -obrać i posiekać
- 4 ząbki czosnku -obrać i posiekać
- 650 gramów karkówki wołowej (zmielić)
- 1 kieliszek wytrawnego wina czerwonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 puszki pomidorów 2×400 gramów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych pomidorów w oleju -posiekać
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
- pęczek świeżej bazylii
- 500 gramów makaronu spaghetti
- ser parmezan
Przygotowanie:
W dużym, żeliwnym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy boczek z rozmarynem przez około 2 minuty, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty mieszając. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 3 minuty. Zalewamy winem. Dodajemy kolejne składniki, czyli pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory i oregano. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy garnek. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Przed podaniem gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Ścieramy ser. Na dziesięć minut przed końcem gotowania sosu, wrzucamy do niego połowę drobno posiekanej bazylii. Resztę stawiamy na stole wraz z serem. Makaron polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.