Czy robiliście kiedyś placuszki na kefirze? Jeśli nie, to przed wami idealny przepis na wyjątkowe śniadanie. To pyszne i lekkie danie swój smak zawdzięcza kefirowi, czyli fermentowanemu napojowi mlecznemu. Oprócz tego, że kefir jest bardzo smaczny, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bardzo dobrym probiotykiem oraz zapobiega osteoporozie, a także poprawia odporność i chroni przed zakażeniami bakteryjnymi. Same plusy, nie ma co zwlekać. Ruszajmy do kuchni.
Składniki (2 porcje):
- 200 g kefiru
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej białej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki syropu klonowego plus ekstra do podania
- 1 łyżka oleju kokosowego
- olej kokosowy do smażenia (2 łyżki)
- truskawki według uznania
Przygotowanie:
Na talerzu mieszamy kefir z jajkami (widelcem), a następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, syrop i olej. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Smażymy na patelni (na oleju kokosowym) nakładając po 1 chochelce ciasta, na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu. Wówczas przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Podajemy z syropem klonowym oraz ziarnami słonecznika.
Czy mam już ochotnika do zrobienia tych pyszności?