Posiłki w misce to motyw łączący kuchnię azjatycką. W japońskiej tradycji donburi to miska, która zawiera ryż i inne przeróżne składniki. Koreański bibimbap, to także miska ryżu z dodatkiem kimchi, warzyw i mięsa, a często także dodawane jest smażone jajko. Być może słyszeliście także nazwę Buddha bowl, czyli miska Buddy.
Jeśli kiedyś próbowaliście którejkolwiek z wersji, to już wiecie, że jest to świetne danie, ponieważ nawet najbardziej wybredny członek rodziny może dostosować własną miskę do swoich potrzeb. Czyli włożyć do niej te składniki, które najbardziej lubi, odwołując się do Japończyków, którzy uważają, że posiłek nie jest kompletny, jeśli nie zawiera pięciu kolorów, a są to; czarny, biały, zielony, czerwony i żółty. Buddha bowl to posiłek serwowany często na śniadanie, jednak w mojej kuchni tego typu dania serwujemy o każdej porze dnia, bawiąc się składnikami i kolorami.
Składniki (3 porcje):
- 200 gramów ryżu sushi (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- 400 gramów twardego tofu
- (wyjąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem z każdej strony przez około 5 min)
- olej kokosowy
- 3 marchewki (obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paski)
- 1/4 małej czerwonej kapusty (posiekać drobno nożem)
- pęczek rzodkiewki (posiekać na plasterki)
- kolendra (według uznania)
- szczypiorek (według uznania)
- liście sałatkowe (według uznania)
Sos:
- 2 łyżki sosu sambal oelek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka tamari bądź zwykłego sosu sojowego
- 2 łyżki mirin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- czarny sezam (szczypta)
Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połową sosu polać marchewkę i kapustę i wymieszać. Resztę sosu zostawić w osobnej miseczce do polania tofu. Tofu pokroić w paski i smażyć delikatnie na zloty kolor po parę minut z każdej strony. Gorący ryż ułożyć w miseczkach. Następnie ułożyć kapustę, marchewkę, rzodkiewkę oraz liście. Na gorę ryżu ułożyć tofu i dodatki, czyli szczypiorek i kolendrę. Całość polać pysznym sosem i od razu podawać. Smacznego!