Już niedługo lato i owoce jagodowe, na które czekam z utęsknieniem cały rok. Dlatego już teraz warto przygotować sobie parę fajnych przepisów na nie. Przed wami ciasto czekoladowe z owocami z jak najzdrowszymi składnikami, aby ten słodki kawałek ciasta wnosił jak najwięcej dobrych dla naszego organizmu składników odżywczych. W skład ciasta wchodzą owoce jagodowe, które są pełne antyoksydantów oraz wspomagają nasz metabolizm, przyczyniając się do szybszego spalania tłuszczu. Wszystkie te owoce wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, a np. żurawina, czyli zimowa wersja owoców jagodowych korzystnie wpływa na regulowanie kwasowości w organizmie, czyli np. niestrawność. Przygotowując nasze posiłki dobrze jest dowiedzieć się jaki wpływ mają na nasz organizm dobrane składniki, tak abyśmy mogli odżywiać się w jak najlepszy sposób, jednak nie rezygnując z tego pysznego i ślicznie wyglądającego kawałka ciasta raz na jakiś czas. W końcu zachowanie w tym wszystkim zdrowego umiaru jest ważne dla naszego codziennego samopoczucia, a nic tak złe nie wpływa na nasz humor niż odmawianie sobie wszystkiego.
Jeśli zgodzicie się ze mną, zapraszam do wypróbowania czekoladowego ciasta z owocami jagodowymi.
Składniki:
Ciasto:
- 175 gramów masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml ciemnego piwa
- 200 gramów brązowego cukru
- 75 gramów proszku karob (zamiennik kakao)
- 200 gramów crème fraîche
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 5 jajek
- 300 gramów mąki pszennej
- 150 gramów mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów domowego dżemu truskawkowego
Nadzienie:
- 400 gramów naturalnego serka kremowego
- 100 gramów crème fraîche
- 3 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- według uznania owoce jagodowe; maliny, jeżyny, jagody
Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 22 cm (lub też, jeśli mamy 4 małe o wymiarach 20 cm) wysmarować masłem i obsypać bulką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Masło wraz kawą oraz piwem podgrzać w garnku, ale tylko do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia. Dodawać po kolei brązowy cukier, karob, crème fraîche, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Na koniec dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Ciasto wlać do tortownicy lub do 4 małych i upiec ciasto. Jeśli mamy 4 mniejsze to czas pieczenia to około 20 minut, duża tortownica będzie potrzebowała więcej czasu, około 30-35 minut. Sprawdzamy patykiem na środku. Jeśli jest suchy, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do kompletnego wystygnięcia.
W międzyczasie lekko podgrzewamy dżem, aby był łatwy do rozsmarowania. Przygotowujemy nadzienie. Ubijamy serek z crème fraîche, dodając ksylitol. Chowamy do lodówki na 30 minut.
Gdy nasze ciasto jest już zimne, rozkładamy na czystym blacie każde ciasto osobno (dzielimy na 4 równe koła, jeśli piekliśmy w 1 tortownicy). Każdy kawałek smarujemy kremowym nadzieniem oraz truskawkowym dżemem. Na samej górze układamy owoce. Ciasto jest gotowe do podania.