Gołąbki z indyka na parze

Gołąbki, to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mięso mielone, wieprzowe oraz ryż bądź kasza, a także cebula i przyprawy. Po zawinięciu farszu w liście, gołąbki są duszone. Ale możemy także zrobić inną wersję tego dania. A na moją wersję tego dania, przepis znajdziecie poniżej.

Składniki (15 gołąbków):

  • 500 gramów mielonego mięsa z indyka
  • ½ szklanki brązowego ryżu (ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 1 jajko
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz
  • pół cebuli posiekanej w drobną kostkę
  • 2 włoskie kapusty (ugotować pod przykryciem przez około 40 min na małym ogniu, a następnie delikatnie oderwać liście)
  • Pomidorowy sos;
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 gramów pomidorów z puszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz kapusty łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy, doprawiając do smaku. Farszem napełniamy liście, zawijamy do środka, możemy dodatkowo związać gołąbki, jeśli mamy małe liście. Układamy w bambusowej parownicy bądź zwyklej, nalewamy wody i parujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie robimy pomidorowy sos. Na oliwę rzucamy cebulę, smażymy chwilę, dodajemy starty czosnek i od razu pomidory w puszce. Doprawiamy solą oraz pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy 10 minut. Następnie cały sos miksujemy blenderem. Wyłączamy z ognia i dodajemy parmezan oraz natkę. Gotowe gołąbki podajemy z łyżką sosu pomidorowego.

Gołąbki z indyka na parze