Gołąbki, to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mięso mielone, wieprzowe oraz ryż bądź kasza, a także cebula i przyprawy. Po zawinięciu farszu w liście, gołąbki są duszone. Ale możemy także zrobić inną wersję tego dania. A na moją wersję tego dania, przepis znajdziecie poniżej.
Składniki (15 gołąbków):
- 500 gramów mielonego mięsa z indyka
- ½ szklanki brązowego ryżu (ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- 1 jajko
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
- pół cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 2 włoskie kapusty (ugotować pod przykryciem przez około 40 min na małym ogniu, a następnie delikatnie oderwać liście)
- Pomidorowy sos;
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 400 gramów pomidorów z puszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kapusty łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy, doprawiając do smaku. Farszem napełniamy liście, zawijamy do środka, możemy dodatkowo związać gołąbki, jeśli mamy małe liście. Układamy w bambusowej parownicy bądź zwyklej, nalewamy wody i parujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie robimy pomidorowy sos. Na oliwę rzucamy cebulę, smażymy chwilę, dodajemy starty czosnek i od razu pomidory w puszce. Doprawiamy solą oraz pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy 10 minut. Następnie cały sos miksujemy blenderem. Wyłączamy z ognia i dodajemy parmezan oraz natkę. Gotowe gołąbki podajemy z łyżką sosu pomidorowego.