Węgierska gulaszowa

W takie dni jakie mamy teraz dobrym pomysłem na rozgrzanie się będzie węgierska zupa gulaszowa, która jest pełna warzyw, z mięsną wkładką, o wyraźnie pomidorowo-ostrym smaku. Trzeba przyznać, że charakterystyczne cechy kuchni węgierskiej, czyli skład mięsa, warzyw sezonowych, przypraw takich jak czerwona papryka w proszku, idealnie skumulowały się w tej wyjątkowej zupie. Mało jest osób, które jej nie lubią, można by więc rzec, że to taka węgierska wersja pizzy. Idealnie charakteryzuje Węgry oraz jest znana i lubiana na całym świecie.  

A jeśli jest ktoś kto jeszcze jej nie robił w domu, lub też nie jadł, to teraz jest okazja by to zmienić, bo mam dla was idealny przepis, który dostałam z pierwszej ręki, bo od mojego przyjaciela Węgra.   

Czy znajdę tu fanów zupy węgierskiej, gulaszowej? Jestem pewna, że tak, bo tej zupy po prostu nie da się nie lubić. Jest ona tak smaczna, że znika w 5 minut. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego przepisu.

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 kg chudego mięsa wołowego pokrojonego w kostkę (wysuszyć ręcznikiem papierowym i skropić octem balsamicznym) 
  • 1 duża cebula w piórka 
  • 1 por (biała część) w krążki 
  • 2 marchewki w dużą kostkę 
  • 2 pietruszki w dużą kostkę 
  • tyle samo korzenia selera w kostkę 
  • 4 ziemniaki w dużą kostkę 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec) 
  • sól, pieprz 
  • słodka oraz ostra papryka 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • odrobina brązowego cukru 

Przygotowanie:

Wołowinę smażymy (rumienimy) partiami na rozgrzanym mocno smalcu i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy (około 3-4 minuty) cebulę wraz z porem (lekko solimy i pieprzymy), przekładamy do mięsa, następnie pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka. Całość zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć zawartość na 5 cm ponad powierzchnię warzyw i mięsa. Gotujemy aż mięso będzie prawie miękkie (około godziny). Na 30 min przed końcem dodajemy ziemniaki. Na sam koniec, kiedy wszystkie warzywa oraz mięso są miękkie dodajemy koncentrat oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą, papryką i cukrem. Podajemy z pieczywem. 

Węgierska gulaszowa