Kombinacja składników w tym daniu, sprawia, że prosta do zrobienia potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Brokuły, czosnek oraz słynny ser gorgonzola to idealne trio. Ser gorgonzola, to jeden z bardziej znanych włoskich serów pleśniowych o długiej tradycji, a swoją cudowną nazwę zawdzięcza miasteczku Gorgonzola, leżącemu na północ od Milanu. Jego cudowne i charakterystyczne zielone żyłki pleśniowe nadają sosu wyjątkowego smaku i aromatu. Wraz z makaronem, to prawdziwa podróż do Włoch, na którą Was zapraszam.
Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 gramów piersi z kurczaka
- 150 gramów brokułów
- 90 gramów sera gorgonzola
- 100 ml białego wytrawnego wina
- parmezan według uznania
- sól oraz świeżo mielony pieprz
- 120 ml crème fraîche (jeśli nie mamy, możemy zastąpić śmietaną gęstą do sosów)
- 250 gramów makaronu penne ugotowanego al dente
Przygotowanie:
Na dużej patelni, na łyżce masła przesmażany starty czosnek przez parę sekund, uważając, aby się nie przypalił.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy około 3-4 minuty. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron (al dente) oraz brokuły. Brokuły wrzucamy do gotującej się wody na 2 minuty, a następnie do lodowatej (warto dodać kostki lodu, wtedy brokuł zachowa swój kolor i będzie jędrny) wody. Do kurczaka wlewamy wino, a po chwili crème fraîche. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ser gorgonzola oraz makaron, brokuły i garstkę startego parmezanu. Całość mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy startym parmezanem.