Krem z cukinii z bakaliami

Bardzo prosta, warzywna zupka krem. Jej niesamowity smak poznałam jakieś dziesięć lat temu i od tamtej pory jest stałym bywalcem u mnie w domu. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo sycąca, po drugie zdrowa, po trzecie pyszna i po czwarte i najważniejsze, robi się ją w 20 minut. Fajny pomysł na szybki lunch albo rozgrzewającą kolację.  

Składniki (4 porcje):

  • 6 cukinii  
  • 600 ml bardzo dobrego wywaru jarzynowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • pęczek natki pietruszki  lub ulubione kiełki
  • po małej garsci na osobę płatków migdałowych lub pistacji

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy przesmażyć plasterki cukinii, zalać gorącym bulionem. Gotować pod przykryciem około 15 min. Całość zmiksować, doprawić do smaku. W razie potrzeby dolać bulionu. Rozlać do miseczek. Udekorować dodatkami oraz skropić oliwą.  

Krem z cukinii