Bardzo prosta, warzywna zupka krem. Jej niesamowity smak poznałam jakieś dziesięć lat temu i od tamtej pory jest stałym bywalcem u mnie w domu. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo sycąca, po drugie zdrowa, po trzecie pyszna i po czwarte i najważniejsze, robi się ją w 20 minut. Fajny pomysł na szybki lunch albo rozgrzewającą kolację.
Składniki (4 porcje):
- 6 cukinii
- 600 ml bardzo dobrego wywaru jarzynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki lub ulubione kiełki
- po małej garsci na osobę płatków migdałowych lub pistacji
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy przesmażyć plasterki cukinii, zalać gorącym bulionem. Gotować pod przykryciem około 15 min. Całość zmiksować, doprawić do smaku. W razie potrzeby dolać bulionu. Rozlać do miseczek. Udekorować dodatkami oraz skropić oliwą.