Każdy dzień powinien zaczynać się od dobrego i pożywnego śniadania, które dostarczy nam energii na cały dzień. U mnie są to zazwyczaj jajka, które uwielbiam, ale też jak sami wiecie są bardzo zdrowe. Uwielbiam je robić na przeróżne sposoby. Na miękko, na twardo, na parze, w koszulce, jajecznicę na maśle klarowanym z pomidorami, na oleju kokosowym z avocado i chili, jak również przeróżne omlety, które ostatnio robię bardzo często i za każdym razem coś zmieniam, aby powstał nowy smak. A decydują o tym oczywiście dostępne mi składniki w lodowce. Tym razem padło na pieczarki, wędzonego łososia i uwaga – mleko owsiane, bezglutenowe. A ponieważ omlet wyszedł bardzo smaczny, muszę się z wami podzielić tym przepisem. A oto i on.
Składniki (1 porcja):
- 2 duże ekologiczne jajka
- 3 łyżki mleka owsianego bezglutenowego
- 1 mała łyżeczka masła klarowanego
- 3 pieczarki, obrane i posiekane w kostkę
- 1 plasterek wędzonego łososia, pokrojony w paseczki
- mały pęczek szczypiorku -umyty i posiekany
- pól małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej w kostkę
- sól morska oraz pieprz
Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę oraz pieczarki. Delikatnie solimy oraz pieprzymy. Do miseczki wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie roztrzepujemy widelcem. Wlewamy na patelnię. Przykrywamy patelnię i czekamy parę minut, do ścięcia się jajek. Ja lubię, gdy środek jest lekko płynny na górze, ale decyzję pozostawiam wam. Zróbcie tak, jak lubicie. Po zdjęciu z patelni na talerz omlet dekorujemy wędzonym łososiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego