Domowe pesto

Włoska kuchnia jest znana na całym świecie. Po części jest to zasługą klimatu śródziemnomorskiego, w którym położone są Włochy, a po części wykorzystywaniu przez Włochów lokalnych oraz sezonowych składników. Jak wiadomo to co sezonowe smakuje zawsze najlepiej i jest najzdrowsze, ponieważ dojrzewa w promieniach słońca. Jednym z takich składników, którym cieszy się kuchnia włoska jest bazylia. Świeża, smakuje nieziemsko, jej aromat potrafi zamienić zwykle danie w prawdziwe arcydzieło. Dlatego Włosi tak często jej używają. Zielone pesto na bazie bazylii, to coś, co każdy choć raz powinien zrobić sam w domu.  

Podstawą będzie tu świeża bazylia, najlepiej z naszego ogródka lub posadzona w doniczce na oknie. Takie domowe pesto zamieni wasze dania w śródziemnomorską rozkosz.   

Składniki (1 słoiczek):

  • 150 gramów świeżej bazylii  
  • sok z 1 cytryny 
  • 100 ml bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • sól himalajska oraz świeżo zmielony pieprz 
  • 2 garstki lekko uprażonych na patelni orzeszków piniowych 
  • 2 łyżki startego parmezanu 

Wszystkie składniki miksujemy. Doprawiamy według uznania. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy oliwy. Jeśli lubimy bardziej cytrynowy, jak ja, dajemy więcej soku z cytryny. Zachęcamy was do eksperymentowania i odnalezienia waszego idealnego smaku pesto. Gotowe pesto możemy przechowywać w słoiczku w lodówce przez parę dni i wykorzystać do dań takich jak makaron, ryba, czy też sałatka, które zobaczycie u nas na blogu.  

Domowe pesto