Sos tatarski jest prosty do zrobienia, a do tego bardzo efektowny. Najlepiej pasuje do dań w panierce, jak na przykład ryby, kalmary lub boczniaki w panko, które znajdziecie na blogu. Połączenie gorącej, chrupiącej potrawy z zimnym, lekko ostrym sosem, to smak, który tworzy super przekąskę, czy też danie główne.
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 garstki małych ogórków konserwowych
- 2 garstki grzybków marynowanych naszego wyboru
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
- natka
Do robota kuchennego wkładamy cebulę, grzybki oraz ogórki. Pulsującym ruchem robota rozdrabniamy składniki na małą kosteczkę. Wykładamy do miski i łączymy z jogurtem naturalnym. Delikatnie mieszamy i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Posypujemy natką. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut.