Ryżowe wege rollsy

Ryżowe rollsy, czy też tak zwane spring rollsy, to jedna z naszych ulubionych potraw. Jeśli opanujemy parę trików, czyli moczenia papieru oraz zawijania, przygotowanie pysznych papierowych naleśniczków nie zabierze nam więcej niż 30 minut. Rollsy możemy przygotować smażone lub tak jak te, które pokażemy, na surowo. Super smakują niezależnie od pory dnia, czy będzie to obiad czy też kolacja, a ponieważ mamy okres majówki i grillowania oraz spotkań z przyjaciółmi, może to być też fajny sposób na dodatek do grilla. Warzywa wybieramy wedle upodobań, za każdym razem możemy użyć innych, w zależności co znajdziemy w lodówce. Rollsy jako danie orientalne idealnie współgra z sosem np., teriyaki czy chili.  

Składniki (8 rollsów):

  • 4 duże arkusze ryżowe o średnicy 30 cm  
  • garść kiełków fasoli 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • pęczek mięty 
  • 4 cebulki wraz ze szczypiorkiem 
  • pół ogórka zielonego 
  • cała sałata masłowa  

Sos teriyaki: 

  • 100 ml sosu tamari  
  • 2 starte ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • sok z polowy cytryny 
  • pół papryczki chili  

Przygotowanie:

Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w paski. Salatę oraz miętę myjemy i dokładnie odwirowujemy z wody. Szczypiorek myjemy i siekamy. Każdy papier po kolei układamy na desce i moczymy wodą z jednej i drugiej strony.  Gdy zmięknie układamy po trochu warzywa, zawijając i ponownie dokładając warzyw.  Na koniec zwijamy arkusz do środka formując rollsy.   Każdy rolls kroimy na pół i układamy na talerzu. Sos tamari łączymy ze startym czosnkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną drobno chili.