Okoń morski po grecku

Ryby pełnią bardzo ważna rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Będąc na Korfu, około roku temu poznałam smak dwóch tradycyjnych potraw kuchni greckiej w bardzo przytulnej tawernie, prowadzonej przez gracką rodzinę. Było to Stifado, na które przepis znajdziecie na blogu, a drugie danie to grillowany okoń morski w soku cytrynowym z oregano.

Nie były to nowe smaki, gdyż nie była to moja pierwsza podróż do Grecji, jednak od razu było widać miłość do gotowania obecną w tej rodzinnej, małej przydrożnej restauracyjce. Grillowany okoń morski na talerzu polewany był przepysznym dresingiem składającym się z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz suszonego oregano.

Tym właśnie prostym, ale bardzo smacznym i efektownym daniem chcielibyśmy się z wami podzielić właśnie w okresie świat wielkanocnych. Ponieważ jest to danie, które zrobimy bardzo szybko a do tego jest pełne zdrowia i smaku. Będziecie zdziwieni jak niewiele składników potrzebujemy i jak szybko możemy wyjść z rodziną na spacer.

Składniki (4 porcje):

  • dwa duże okonie morskie lub cztery małe 
  • 2 duże cytryny 
  • sól morska lub himalajska 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • oliwa do pieczenia 

Na dressing potrzebujemy: 

  • poł szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • sól morska lub himalajska 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • suszone oregano 
  • sok z dwóch cytryn 

Dodatkowo: 

  • 4 liście jarmużu  
  • pęczek natki pietruszki 

Piec rozgrzewamy do 180°C. Ryby czyścimy wewnątrz i na zewnątrz, nacinamy skórę z góry oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia na blasze. Układamy na niej plasterki cytryny dodatkowo wyciskając z nich sok i polewając ryby. Polewamy oliwą. Wstawiamy do pieca na 15 minut. W tym czasie łączymy składniki dressingu. Rozkruszamy oregano w palcach na pył. Doprawiamy do smaku. Po 15 minutach przełączamy piec na funkcję grilla i grillujemy kolejne 5minut. Jeśli mamy większe ryby, patrzymy czy skora jest już złota i rumiana z góry. Jeśli nie, dodajemy parę minut więcej. Wstawiamy wodę i gotujemy jarmuż na parze przez około 2-3 minuty. Gotowe ryby wyjmujemy na talerze wraz z jarmużem. (Jeśli mamy dwie duże, dzielimy na 4 części). Polewamy pysznym dressingiem jarmuż oraz rybę. Cale danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zadowoleni z obiadu wyruszamy na spacer. 

Okoń morski po grecku