Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Sałatki, szczególnie te proste, które nie zawierają dużo składników to idealna propozycja na śniadanie, obiad czy też kolacje. My uwielbiamy tę sałatkę szczególnie na śniadanie. Osoby na diecie często rezygnują z awokado, a to ze względu na jego wysoką kaloryczność. Dlatego warto właśnie awokado zjeść rano, gdy cały dzień przed nami. A zawartość witaminy E, czyli witaminy młodości jest tu dodatkowym i bardzo ważnym atutem. Tym razem na stół wielkanocny zamiast tradycyjnej, jarzynowej sałatki przygotowałyśmy sałatkę, która oprócz kremowego awokado zawiera jeszcze tylko 2 składniki. Można by pomyśleć, że tak mało składników, to nudne danie, ale zapewniamy Was, że smak jest orzeźwiająco-kremowy a wędzony łosoś to wykwintne dopełnienie tej wielkanocnej, zdrowej, nieco innej niż tradycyjna, sałatki.

Składniki (2 porcje):

  • 1 dojrzałe awokado 
  • 220 gramów wędzonego łososia 
  • łyżka posiekanego szczypiorku 

Do smaku: 

  • sok z cytryny 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 2 gałązki natki 

Przygotowanie:

Awokado kroimy na poł, wyciągamy pestkę zachowując skórę awokado. Siekamy drobno i od razu polewamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Siekamy drobno łososia i łączymy z awokado. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz sokiem. Napełniamy łódeczki awokado. Przystrajamy natką i stawiamy na wielkanocny stół.